Op deze pagina leest u hoe u een tuin kunt egaliseren. Een tuin egaliseren is een complexe klus waar veel tijd in kan gaan zitten en voor de nodige moeilijkheden kan zorgen. Zeker wanneer u van plan bent om zelf uw tuin te egaliseren. Wij willen u graag laten realiseren dat het egaliseren van een tuin niet zonder slag of stoot zal gaan wanneer u deze klus zelf wilt uitvoeren. Daarbij willen u laten realiseren dat wanneer het egaliseren van uw tuin niet op de juiste manier gedaan wordt u in de toekomst gegarandeerd met problemen te maken krijgt. Het is dan ook sterk aan te raden om deze klus uit te besteden aan iemand die hier verstand van heeft. Zo kunt u denken aan het inhuren van een hoveniersbedrijf, een tuinman of een stratenmaker. De bovenstaande bedrijven zijn vaak gespecialiseerd in het egaliseren van tuinen. Wilt u toch zelf uw tuin egaliseren dan volgt hieronder een uitgebreid stappenplan.
Stap 1 bij het egaliseren van een tuin
In de eerste stap is het belangrijk om uw tuin (of een deel van uw tuin, indien u alleen een deel van uw tuin wilt egaliseren) helemaal leeg te halen. Dat houdt in het verwijderen van bomen, boomstronken, takken, stenen, tuinbestrating, bladeren, gras, mos, onkruid, hout en alles wat er in uw tuin aanwezig is. De grond moet helemaal kaal zijn voordat u uw tuin kunt egaliseren.
Stap 2 bij het egaliseren van uw tuin
Zodra de grond helemaal leeg en kaal is kunt u het gebied gaan markeren. Het markeren van het werkgebied wordt dit ook wel genoemd. Het markeren van het werkgebied kunt u het beste doen door paaltjes langs de randen van het werkgebied in de grond te slaan. Gebruik daarvoor houten paaltjes en sla om de 1,5 meter een paaltje in de grond. Span vervolgens een touw, draad of koord langs de paaltjes en om het werkgebied heen. Met dit touw bepaalt u de gewenste hoogte van grond.
Bij het egaliseren van uw tuin is het sterk aan te bevelen om een goede afwatering te organiseren. De tuin dient aan de zijde van de woning hoger te zijn dan aan de achterzijde van de tuin. In een tuin van 10 meter lang is het aan te raden om een verloop van minimaal 5cm tot maximaal 10 cm toe te passen. U heeft per meter dan 0,5 tot 1 cm verloop in uw tuin. Het water kan na een flinke regenbui op die manier eenvoudig weglopen waardoor de kans op plasvorming beperkt blijft.
Stap 3 bij het egaliseren van uw tuin
In de derde stap graaft u uw tuin een beetje af. Graaf de tuin tot 10 cm diepte af en vul deze vervolgens aan met vruchtbare aarde (in het geval van beplanting) of met zand (in het geval van tuinbestrating). Bij het egaliseren van een tuin kan het dus nodig zijn om verschillende soorten zand aan te brengen.
Stap 4 bij het egaliseren van uw tuin
In stap 4 van het egaliseren van uw tuin is het noodzakelijk om het zand gelijkmatig te verdelen. Zorg ervoor dat het zand overal dezelfde hoogte heeft als het touw en controleer goed of de afwatering nog steeds in orde is. Het is aan te raden om het zand met een houten plank overal gelijkmatig te verdelen.
Stap 5 bij het egaliseren van uw tuin
Nu het zand overal gelijkmatig is verdeeld is het belangrijk om de grond aan te drukken. Voor het leggen van tuinbestrating kunt u een roller gebruiken. Voor de beplanting is het belangrijk dat de grond niet helemaal potdicht zit. Er moet straks namelijk beplanting groeien en daarbij is het noodzakelijk dat de wortels zich goed in de grond kunnen nestelen. Het is dan ook aan te raden om de grond nog even licht aan te harken.
Stap 6 bij het egaliseren van uw tuin
Voordat u de beplanting gaat planten en voordat u de bestrating gaat leggen is het sterk aan te raden om de grond minimaal 48 uur te laten rusten. Na de 48 uur rusttijd kunt u de grond gaan bewerken en kunt u uw tuin aanleggen.
Wij wensen u veel succes met het egaliseren van uw tuin!