Ergonomisch werken vanwege de productiviteit

Ergonomisch werken is voor de meeste mensen iets waar ze het liefst zo ver mogelijk vandaan blijven. Ergonomisch werken lijkt op het oog alleen maar geld te kosten en alleen toepasbaar in zorginstellingen of andere aardige organisaties. In eerste instantie kost ergonomisch werken inderdaad geld.

Ergonomisch werken moet je ook niet zien als een investering om na een jaar te cashen. Het is juist een investering waar je zonder duidelijke resultaten weet dat het toch beter werkt dan de meest gangbare manier van alleen goedkoop bureau kopen en andere goedkope meubelen.

Met ergonomisch werken gaan de productieve uren tot wel twee uur per dag omhoog. Alleen deze uren dekken de investering van het ergonomisch werken al bijna. Naast de extra productiviteit is er vaak ook een zichtbaar lager ziekteverzuim. Het lastige van het meten van ziekteverzuim is dat je pas na een jaar kunt zien of het gestegen of gedaald is. Een manager kan daar niet op wachten.

Het is dan ook niet vreemd dat managers geen zin hebben om ergonomisch te gaan werken. Want ziektekosten is niet het kengetal waar je op moet sturen, want half zieke medewerkers op je werk helpt ook niet voor de productiviteit. Toch is het onterecht om dit voorbij te laten gaan. Ergonomisch werken heeft zich in de praktijk bewezen en dit moet ook waardering krijgen door het breder toe te passen.

Het is dan ook erg aan te raden voor al deze managers om de volgende keer dat er nieuwe kantoormeubelen zijn deze aan te schaffen bij BNRkantoor en zo recht doen aan de werkelijkheid en vooral aan hun medewerkers. En naast het aanschaffen van de meubels is het ook verstandig om een consultant van de arbodienst of van een gerelateerd adviesbureau langs te laten komen om de nieuwe kantoormeubelen te installeren, het zal de productiviteit ten goede komen.