Help, mijn kind is bang voor de tandarts

Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen kunnen bang zijn voor de tandarts. Het is voor kinderen vaak spannend om naar de tandarts te gaan, omdat ze niet weten wat er gaat gebeuren en omdat ze misschien al wel eens een gaatje hebben moeten laten vullen.

Als je kind bang is voor de tandarts, kan dat voor veel problemen zorgen, want ja je moet nu eenmaal naar de tandarts gaan. Zeker voor kinderen is het belangrijk om naar de tandarts te gaan, want veel problemen met het gebit beginnen al in de kindertijd. Daarom geven we hier een aantal tips voor als je kind bang is voor de tandarts.

Als eerste is het belangrijk om je bewust te zijn van je eigen houding en gedrag. Kinderen worden heel sterk beïnvloed door hun ouders en kopiëren het gedrag. Als je zelf bang bent voor de tandarts, zal je kind dat ook voelen en misschien overnemen. Let er dus op dat je positief spreekt over het bezoek aan de tandarts en geen angst uitstraalt.

Als je onderweg bent naar de tandarts of zit te wachten in de wachtkamer, spreek dan alvast alles door wat er gaat gebeuren. Leg rustig uit wat de tandarts zal gaan doen. Dit gaat misschien tegen je gevoel in, omdat je ze liever wilt afleiden. Maar de grootste bron van de angst is meestal de onwetendheid en dit kun je op deze manier oplossen.

Vertel aan de tandarts dat je kind bang is, want dan kan hij daar rekening mee houden. Laat je kind eerst even kletsen met de tandarts, zodat hij of zij een beetje gerustgesteld wordt. Als laatste kan het helpen om je kind een kleine beloning te geven als hij of zij zich goed heeft gedragen.

Hopelijk zal alles voorspoedig verlopen en is het alleen maar een controle. Ook op ander soort afspraken, zoals voor een kies trekken of wortelkanaalbehandeling, zijn deze tips van toepassing.