Hoe waterbestendig is de iPhone 7?

De lancering van de iPhone 7 is inmiddels al weer een tijdje geleden. Je zou denken dat hiermee ook alle speculaties over de nieuwste iPhone verdwenen waren. Niet helemaal waar! Veel mensen vinden het verschil tussen waterproof en waterbestendig nogal verwarrend. Met als resultaat dat er geclaimd wordt dat de iPhone 7 waterproof is én dat is juist niet het geval.

 

Overigens is dit niet de enige smartphone waarvoor geldt dat deze waterbestendig en niet waterproof is. Ook de Samsung Galaxy S5is alleen waterbestendig.

 

Waterbestendig, niet waterproof

Het klopt inderdaad dat de iPhone 7-modellen waterbestendig zijn. Dat betekent echter niet dat je zonder problemen met jouw iPhone kunt gaan zwemmen.

 

IP code en wat het betekent

De iPhone 7 is IP67 gecertificeerd volgens de IEC standaard 60529. Deze beoordeling wordt gegeven op basis van hoe water- en stofdicht een device echt is. Het eerste getal geeft aan hoe stofbestendig een device is en het tweede hoe goed het toestel tegen water kan.

 

In het geval van de iPhone 7 betekent het eerste getal, 6, dat deze iPhone helemaal afgesloten is voor stof. Stof kan dus niet de iPhone binnendringen en schade veroorzaken. 6 is het hoogste getal een device kan krijgen voor stofbestendigheid.

 

Het tweede getal zegt dus iets over de waterbestendigheid van de iPhone 7. Het getal 7 betekent dat deze iPhone bestand is tegen 30 minuten onderdompelen in water met een diepte van tot 1 meter.

 

Hoe het in de praktijk werkt

De iPhone 7 overleeft dus 30 minuten in water tot 1 meter diepte. Wat zou je dan met deze iPhone kunnen doen zonder dat deze beschadigd raakt?

 

Om te beginnen, kun je jouw iPhone 7 gewoon laten vallen in het toilet, een wasbak en zelfs in bad.

 

Verstandig is het echter niet om je iPhone mee onder de douche te nemen of onder een lopende kraan te houden, omdat de waterdruk hier hoger is.

 

Ook zwemmen met je iPhone 7 is niet aan te raden. Vooral niet omdat de garantie vervalt bij waterschade.