Thee, de nieuwe vruchtensap?

Onlangs kwam in de media naar buiten dat het drinken van geperste vruchtensappen niet per definitie erg gezond is; en wij maar denken dat we gezond bezig waren..? De kern van het verhaal is: eet liever één sinaasappel, waarbij je al het vruchtvlees en vezels binnenkrijgt, dan het drinken van één glas vruchtensap (van meerdere sinaasappels), waar alle essentiële vezels en vruchtvlees uitgefilterd zijn. Logisch en duidelijk verhaal. 

Afvallen? Thee en vezels

In plaats van het vruchtensapje, wordt nu zelfs het gebruik van thee aangeraden (zonder suiker uiteraard). Thee is natuurlijk verkrijgbaar in allerhande soorten; van de populaire groene thee – die bekend staat om zijn antioxidanten-werking, tot de nieuwste teatox theesoorten. Het laatste zijn een soort detox-thee achtigen, waarvan geopperd wordt dat deze een detoxerende (ontgiftigende) werking zou hebben. Tot zoverre staat dit nog niet vast echter. 

Het voedingscentrum raadt het gebruik van koffie, thee en water (allen zonder suiker) aan in plaats van vruchtensappen. Eén glas verse vruchtensap zou maar liefst 7 suikerklontjes (omgerekend aan calorieën) bevatten. Tja, dat is even schrikken inderdaad. 

Naast het gebruik van de genoemde dranken, is het belangrijk om op gezonde wijze af te vallen, vezelrijk voedsel te eten. Brood mag dan aan populariteit terrein hebben verloren; het zit bordevol nuttige vezels.