Type taalcursussen voor expats

Een taalcursus voor expats is ideaal: het biedt hen de mogelijkheid om een nieuwe taal te leren, zelfs zonder enige basis. Zij worden bekend met onze woordenschat, onze grammatica en daarnaast leren ze ook de verschillen tussen hun cultuur en die van ons. Wanneer zij bijvoorbeeld hierheen gestuurd zijn door hun werkgever, is het handig om de Nederlandse taal onder de knie te krijgen om ook daadwerkelijk te communiceren met het Nederlandse bedrijf. Natuurlijk is het ook mogelijk dat een expat al enige kennis heeft over onze taal en wil liever op hoger niveau leren. In onderstaand artikel krijgt u meer informatie over een Taalcursus Nederlands voor expats.

Nederlands als tweede taal

Deze vorm van taalcursussen is waarschijnlijk de meest voorkomende. Een expat is meestal iemand die door hun werkgever naar het buitenland gestuurd is om daar (tijdelijk) te werken. Daarbij is het dus handig dat hij of zij ook daadwerkelijk de Nederlandse taal leert. Ook is het mogelijk dat diegene voor een langere tijd in Nederland verblijft en dus echt Nederlands als tweede taal wil leren. Deze cursus is erg bekend en geeft men ook vaak hoge beoordelingen. De duur van een dergelijke cursus loopt uit van ongeveer 16 tot 24 maanden. Dit houdt in dat ongeveer 2 jaar nodig is om de basis voor een nieuwe taal aan te leren. Natuurlijk beschikt een expat dan niet gelijk over de spreekwoorden en uitdrukkingen, maar dit leren zij door in het dagelijks leven ervaring op te doen. Bedrijven als Interlect richten zich op de personen die Nederlands graag als tweede taal willen leren.

Nederlands schrijven en spreken

Naast het aanleren van een geheel nieuwe taal, is het ook mogelijk om je te focussen op alleen het schrijven en spreken van deze taal. Dit is bijvoorbeeld handig voor de expats die een kantoorbaan hebben en in Nederland dit werk vervullen. Zij zijn dan toch in staat om bijvoorbeeld artikelen te schrijven en tegelijkertijd te communiceren met hun collega’s in Nederland. Natuurlijk leren zij dan ook de grammatica en woordenschat zoals wij die kennen, maar ze richten zich niet op bijvoorbeeld uitdrukkingen en spreekwoorden in het Nederlands. Een dergelijke cursus duurt doorgaans gemiddeld 10 maanden. Een jaar is dus voldoende.

Nederlands voor hogeropgeleiden

Ten slotte bestaat er een cursus voor hogeropgeleiden. Een expat uit bijvoorbeeld Duitsland is hoogopgeleid, maar wil graag in Nederland werken. Hij of zij is dan niet in staat om hier te werken omdat hun kennis over de Nederlandse taal niet voldoende is, maar qua intellect zijn ze erg geschikt. Veel bedrijven bieden dan ook een dergelijke cursus voor hogeropgeleiden aan, zodat ze zo snel mogelijk voor dat bedrijf kunnen werken. Een cursus is erg verschillend qua duur, wat afhangt van de kennis die de persoon al heeft of nog moet vergaren. Gemiddeld duurt het 10 tot 20 maanden.