Veilige betaalmiddelen

In Nederland kan je tegenwoordig op veel manieren betalen: je kan contant afrekenen, met de pinpas betalen, soms kan je je credit card gebruiken en ook mobiel betalen via een bank app wordt vaker en vaker gedaan, al is dit nog maar op beperkte plaatsen mogelijk. Het meest gebruikt is nog steeds de pin transactie. Het is niet alleen makkelijk en handig, maar het is ook veiliger doordat het niet meer nodig is om met grote bedragen van geld op zak te lopen.

Wel moet er uitgekeken worden dat niemand je code afkijkt en dat je niet plots verrast wordt door criminelen. Je zou denken dat dat niet zal gebeuren, maar dit komt vaker voor dan je denkt. De crimineel gaat dan als volgt te werk: eerst kijkt hij je code af terwijl je pint, aan de kassa of aan de geldautomaat, vervolgens pikt hij je pinpas en zo kan hij erna geld afhalen met jouw kaart.

Maar pinnen is dus ook niet meer de modernste betaalwijze. Ondertussen is het ook mogelijk contactloos te betalen door je pas tegen een scanner te plaatsen, de betaling vindt automatisch plaats en zelfs het intypen van een pincode is niet meer nodig. Hier is het probleem van mogelijk gevaar minder groot, omdat er op deze pasjes een limiet staat van €25, nog steeds niet leuk om kwijt te raken natuurlijk, maar de schade blijft beperkt en je zal nooit je volledige loon van je bankrekening zien verdwijnen.

Belangrijk is dus ook dat jij zelf je financiën goed bijhoudt: houdt een overzicht van je uitgaven en bereken salaris hierin. Dan heb je een goed idee wat je uitgeeft en binnenkrijgt en wat je saldo is en kan je je zelf er niet op mispakken. Sommige mensen zijn namelijk niet goed in werkkostenregeling en geven snel geld uit zonder te beseffen dat het samen een aardig bedrag vormt.