Voorkom schimmel op je tuinhuisje

Het hout van je tuinhuisje moet je goed onderhouden. Dit geldt voor zowel geschilderd als gebeitst hout. Wanneer je het hout eens in de vijf jaar ene onderhoudsbeurt geeft, bespaar je jezelf veel woede en frustratie.

Het meeste hout dat zich buiten bevindt zoals houten huizen, schuren en tuinhuisjes zijn allemaal gevoelig voor schimmels. Deze vindt je in de vorm van groene alg aanslag of je blauwe schimmel. De groene schimmel wordt veroorzaakt door langdurige blootstelling van vocht aan het hout. Terwijl de blauwe schimmel juist wordt veroorzaakt door elementen afkomstig vanuit de weersomstandigheden. Er zijn tegen beiden vormen van schimmel oplossingen om ze tegen te gaan, dus u kunt ze beiden voorkomen.

Het is om te beginnen heel belangrijk dat je een soort houtbeits of white wash kies die je hout beschermt en alsnog een beetje ademt. Hiermee voorkom je namelijk ook dat het hout gaat schimmelen. Welke verf je hebt gebruikt maak een groot verschil. Moose Färg heeft allerlei producten die ecologisch zijn en een minimale hoeveelheid aan biologische conserveermiddelen meedragen. Voor de meeste toepassingen heeft Moose Färg wat in huis, dus je hoeft het hout verder niet meer te behandelen.

Alsnog kan bij plekken die een lange tijd vochtig zijn een nare groene aanslag ontstaan. Dan is de belangrijkste tip dat je controleert of waar de schimmel optreedt de ventilatie wel goed is georganiseerd. Wanneer je merkt dat dit niet het geval is, dan moet je wel de ventilatie op orde brengen. Bij tuinhuisjes treedt de schimmel het meest op in situaties waar de dakbedekking meteen op het hout is aangebracht. Hiertussen ontstaat condens en dan is de ruimte tussen het dak een broedplaats voor schimmel. Als het hout dan gedroogd is, dan gaat de schimmel vanzelf weg.

Soms is het beter om de plekken te behandelen met lijnoliezeep en Svampdöd.

Dit artikel is geplaatst door (e-conomy), gegevens zijn bekend bij en geverifieerd door de beheerder van deze website.