Met de camper op vakantie? Vergeet de beveiliging niet!

Een campervakantie geeft je het ultieme gevoel van vrijheid. De perfecte uitkomst als je de drukte in Amsterdam even zat bent en de rust wilt opzoeken. Het is dan ook niet zo vreemd dat campers zeer populair zijn onder vakantiegangers. En helaas ook onder dieven… Want camperdiefstal komt geregeld voor.

Daarom is camperbeveiliging geen overbodige luxe en is het in de afgelopen jaren zelfs een must geworden. Maar wat kun je dan doen om je camper te beveiligen? Dat vertellen we je in dit blog.

Installeer een versnellingsbakslot

Als een dief in je camper heeft ingebroken is er over het algemeen weinig voor nodig om er met je camper vandoor te gaan. Daarom is een versnellingsbakslot een perfect middel om diefstal van je camper tegen te gaan.

Een versnellingsbakslot vergrendeld de overbrenging tussen de versnellingspook en de schakelbak. Daardoor is schakelen vanuit de bestuurderscabine niet meer mogelijk.

Het slot wordt ontgrendeld met behulp van een sleutel die je tijdens het rijden in het versnellingsbakslot laat zitten. Het grote voordeel van dit ‘fietsslot principe’ is dat je de sleutel er niet uit kunt halen voordat je het versnellingsbakslot op slot hebt gezet. Met de sleutel in de hand weet je dus dat je jouw camper veilig hebt achtergelaten.

Meer weten over versnellingsbaksloten? Kijk dan op busbeveiligers.nl/bearlock-versnellingsbakslot/

Sensorverlichting

Als dieven ergens een hekel aan hebben is het wel om in de spotlights te staan. Daarom is het installeren van sensorverlichting aan de buitenzijde van de camper een goedkoop maar effectief middel om een inbraakpoging te voorkomen.

Motorkapslot

Niet iedere dief heeft als doel om je camper te stelen. Sommige dieven richten zich op de waardevolle onderdelen die zich onder de motorkap bevinden. Denk bijvoorbeeld aan de accu.

Helaas is het zo dat diefstal van waardevolle onderdelen vaak succesvol is omdat de motorkap van campers relatief eenvoudig zijn open te breken. Daarom is het bijna noodzaak om de motorkap met een goed motorkapslot te vergrendelen. Het motorkapslot blokkeert het verder openen van de motorkap als het standaardslot is opengebroken.

Maak gebruik van camperplaatsen

Camperplaatsen zijn officieel toegestane plekken waar je met je camper mag staan. Vaak gaat het om een korte periode van bijvoorbeeld 24 uur om de nacht door te brengen. Het grote voordeel van camperplaatsen is dat er vaak andere campereigenaren zijn, waardoor er sociale controle is.

De kans dat je camper gestolen wordt is daardoor een stuk kleiner dan wanneer je op een afgelegen plek in je eentje geparkeerd staat. Bovendien is het niet toegestaan om zomaar overal je camper neer te zetten. Dus los van het veiligheidsaspect is het gebruik van camperplaatsen sowieso aan te raden om boetes te voorkomen.

Laat geen waardevolle spullen in het zicht liggen

Dit lijkt een open deur, maar helaas vergeten veel mensen om hun waardevolle spullen uit het zicht te halen als ze hun camper achterlaten. Daarmee geef je letterlijk prijs wat er te halen valt in je camper en maken je het voor inbrekers nog aantrekkelijker om een inbraakpoging te doen.

Zorg daarom altijd dat je waardevolle spullen goed opbergt voordat je je camper achterlaat. Sommige campers hebben een speciale lade in de camper waarin je waardevolle spullen achter slot en grendel kunt opbergen. Op die manier is de kans dat je waardevolle spullen tijdens een inbraak worden gestolen kleiner. Het loont dus om te investeren in een veilige opbergplaats voor je waardevolle spullen.

OBD beveiliging

De laatste tip die je willen geven om je camper te beveiligen is het laten installeren van OBD beveiliging. Via de OBD sterker kunnen dieven namelijk nieuwe sleutels inleren en er zo met je camper vandoor gaan.

Daarom is het belangrijk om de OBD stekker te vergrendelen met een OBD slot. Geen zorgen, de OBD stekker blijft toegankelijk voor de garage indien er onderhoud gepleegd moet worden. Je moet de monteurs alleen even je sleutel geven.

Heb je een goede aanvulling? Mail hem ons!

Heb je nu zelf nog een andere tip om campers te beveiligen? Mail ons dan even. We plaatsen jouw tip er graag bij. Zo zorgen we samen voor niet alleen een leuke, maar ook een veilige campervakantie!

Dit reclame-artikel is geplaatst door (Sjoerd Hansen), gegevens zijn bekend bij en geverifieerd door de beheerder van deze website.