Een ongeluk zit volgens het spreekwoord in een klein hoekje. En helaas is dat maar al te waar. Zeker bij kinderen kan er van alles mis gaan. Ze zijn jong, onwetend en dus onbevangen. En dat kan soms vervelende gevolgen hebben. Net als je denkt dat je de theepot met kokend water veilig hebt weggezet weet de kleine hem toch omver te trekken en krijgt het hete water over zich heen. Of je denkt dat je peuter het kastje met schoonmaakmiddelen niet open kan krijgen, maar ineens is het toch gelukt en heeft hij van de allesreiniger gedronken. Natuurlijk is je eerste reactie paniek, maar het is belangrijk om kalm te blijven en snel te handelen. Hoe je moet handelen leer je tijdens een cursus kinder EHBO in Amsterdam.
Leer in één avond wat je moet doen in geval van nood
Als er iets ernstigs gebeurt met je kind dan telt soms elke seconde. En dan is het belangrijk te weten wat je moet doen. Als je een fout maakt kan dit de situatie alleen maar verergeren. Zo moet je als je kind brandwonden oploopt direct gaan koelen met lauw stromend water zonder eerst de kleertjes uit te trekken. Hierdoor kun je namelijk de aangetaste huid nog verder beschadigen. Bij vergiftiging hangt het er vanaf wat je kindje heeft binnengekregen. Soms helpt het om een kind te laten braken, maar soms is dit juist helemaal fout en kun je het kind beter water of melk laten drinken. Het is hoe dan ook belangrijk om bij een ernstig incident altijd contact op te nemen met de huisarts of huisartsenpost. Maar met een cursus kinder-EHBO kun je in ieder geval direct handelen om erger te voorkomen.
Zorg voor veiligheid in huis
Tijdens de cursus krijg je ook tips om je huis veilig te maken voor kinderen. Niet alleen het plaatsen van een traphekje voorkomt ongelukken, maar bij voorbeeld ook het wegwerken van snoeren, het op veilige hoogte zetten van voorwerpen waar je kind zich aan kan verwonden. En vergeet vooral het kastje met schoonmaakmiddelen niet. Een kind kan vaatwastabletten als een lekker snoepje zien, zeker vanwege de felle kleuren waarin die soms worden gemaakt. Ook een fles schoonmaakmiddel kan eruit zien als lekkere limonade. Veel verpakkingen hebben een kindveilige sluiting, maar desondanks is het verstandig om schoonmaakmiddelen veilig op te bergen zodat je kind er niet bij kan.
Cursussen in de buurt
Een cursus EHBO voor kinderen kun je nu ook in je eigen regio volgen. In Amsterdam bij voorbeeld worden deze cursussen regelmatig georganiseerd, zowel in het Nederlands als in het Engels. Ook kun je een cursus bij je thuis laten verzorgen. Nodig buren, moeders van de peuterspeelzaal of familie met jonge kinderen uit en maak er samen een leerzame avond van. Het cursusgeld hangt af van het aantal deelnemers. Een cursus kan al worden gevolgd vanaf 39 euro per persoon.
Vergoeding door de zorgverzekeraar
Omdat je zorgverzekeraar er natuurlijk belang bij heeft als je kind niets overkomt, wordt een cursus kinder EHBO Amsterdam vaak vergoed door de verzekering. Kijk er je polis dus zeker op na als je je wilt inschrijven. Het zou zonde zijn om een tegemoetkoming door je verzekeraar te laten liggen. Maar ook als de verzekering de kosten niet vergoedt is het zeer aan te raden om als jonge ouder, oppas ma of professional deze cursus bij te wonen. Als opfriscursus of om voor het eerst kennis te maken met EHBO bij baby’s en jonge kinderen. Na het bijwonen van de cursus weet je wat je moet doen en voel je je een stuk minder onzeker als er iets gebeurt waarbij het nodig is om snel medische hulp te geven.
Een cursus verzorgd door gecertificeerde instructeurs
Vanzelfsprekend wordt iedere cursus kinder EHBO in Amsterdam verzorgd door een gediplomeerde instructeur die weet waar hij het over heeft. Doordat er altijd met kleine groepen wordt gewerkt is er tijdens de cursusavond voldoende gelegenheid om vragen te stellen en specifieke situaties te bespreken. Handelingen worden geoefend en de lesstof wordt goed en duidelijk uitgelegd. Na het volgend van de cursus ga je naar huis met voldoende kennis om je kind bij de meest voorkomende ongelukken in en om het huis adequaat te kunnen helpen. Denk hierbij aan vergiftiging, verslikken/verstikken, brandwonden en wondverzorging. In veel gevallen is het nodig om alsnog een arts te raadplegen, maar het verlenen van goede eerste hulp kan in veel gevallen erger voorkomen.