De warmtepomp maakt het mogelijk om duurzaam te verwarmen, zonder aardgas. Echter, deze duurzame manier van energie opwekken is nog niet voor iedere woning weggelegd. Wanneer je een oude woning hebt die nog niet gerenoveerd is, is het verstandig om nog even te wachten met het aanschaffen van een warmtepomp. De prioriteit die je in dat geval het beste kunt stellen is om ervoor te zorgen dat je woning zo weinig mogelijk energie behoeft. Denk hierbij aan dubbelwandige ramen en betere isolatie. Pas daarna moet je aan een warmtepomp gaan denken. Bovendien heeft een warmtepomp een afgiftesysteem nodig op lage temperatuur. Bijvoorbeeld vloerverwarming of een convector.
Maar, duurzaam verwarmen, wat is dat nu eigenlijk? Met duurzaam bedoelen we eigenlijk hernieuwbare energie. Dit is bijvoorbeeld energie welke is opgewekt door zonnepanelen of windmolens. Een warmtepomp is niet volledig duurzaam, maar het is al een stuk duurzamer dan je woning verwarmen met aardgas. Het aandeel elektriciteit dat honderd procent duurzaam wordt opgewekt is vandaag de dag helaas nog zeer beperkt.
Een warmtepomp is om precies te zijn tot wel vijf keer zuiniger dan een elektrische cv-ketel. Bij lage cv-aanvoer temperaturen werkt de warmtepomp op zijn zuinigst. Dit is het best mogelijk in een woning welke goed geïsoleerd is. Helaas is in Nederland niet elk huis geschikt voor een warmtepomp. Er mag niet overal energie uit de bodem gehaald worden. Er zijn nog genoeg uitdagingen voor ons voordat we Nederland volledig gasloos kunnen maken.
Gelukkig zijn bijna alle nieuwbouwwoningen tegenwoordig standaard uitgerust met een warmtepomp. Voor de komende jaren wordt een prijsdaling van de warmtepomp verwacht en ook nog een aantal verdere innovaties en verbeteringen omtrent de huidige warmtepomp. Helaas is nog lang niet iedereen bekend met dit systeem. Kijk voor meer informatie op www.techneco.nl. Laten we met zijn allen gaan voor een gasloos Nederand!